Tjongeroog, trainingsinstituut voor persoonlijke ontwikkeling

Training Leiding geven

Leiden met lef en liefde

Je kunt gezag uitoefenen als dat nodig is, je blijft standvastig ook als iemand jouw leiding in twijfel trekt. Je bent in staat opbouwende feedback te geven, je kunt op rechtvaardige en persoonlijke manier een slecht-nieuws gesprek voeren. Je hebt een bedoeling, een visie op je werk, je weet dat uit te stralen zodat anderen daardoor inspiratie krijgen. Je bent bereid naar je eigen aandeel te kijken in conflicten. 

 

Leiding leren geven is een heel persoonlijke scholing, waar deze training aan tegemoet komt. De persoonlijke insteek van de trainers zorgt ervoor dat je diepgaander inzicht krijgt in je talenten en potenties.

Met andere professionals neem je zitting in een intensieve vierdaagse gespreid over twee blokken van twee dagen met in elk blok een avondprogramma en een overnachting. Tussentijds voer je een opdracht uit die je samen met een andere deelnemer uitwerkt en weer terugrapporteert in de groepssessies.

dag 1 -  Kennismaking, wensen en doelen, wat is leiderschap
In deze dag gaat het erom elkaar te leren kennen, en te horen over uitdagingen en bijzonderheden die elk meemaakt op de werkvloer. Opvattingen en gevoelens worden besproken en afgecheckt bij elkaar. Uiteindelijk de vraag: wie ben je, wat kom je bij ons halen, wat heb je aan anderen te bieden. Deze dag besteden we aandacht aan stijlen van leiden, een korte theoretische opfris; daarna gaan we aan de slag met oefenen, ook met onwennige, afwijkende rollen.

's Avonds gaan we door op stijlen van leiderschap aan de hand van een film of een communicatiespel. We eindigen met een goed glas wijn in de sfeervolle ambiance van hotel Lunia te Olderberkoop. In dit stijlvolle en vriendelijke hotel vinden de maaltijden en overnachtingen plaats. 

dag 2 -  Communicatie en conflicthantering
Dag 2 gaat over oordeelloos communiceren, gebaseerd op het werk van Marshall Rosenberg (Geweldloze communicatie). Je gaat zien dat het mogelijk is om helder en trouw te blijven aan jezelf en toch een conflict op te lossen. Belangentegenstellingen kunnen wegsmelten. Dwang en verzet kunnen worden ingezet in succesvolle samenwerking.

Blok 1 eindigt met het vormen van tijdelijke duo’s die in de tussenliggende periode met elkaar een opdracht uit gaan werken.

dag 3 -  Zelfkennis, non-verbaal gedrag, lichaamswerk, burn-out
Dag 3 wijden we aan begrippen als zelfbeeld, zelfwaardering en zelfkennis, de mate waarin wij ons bewust zijn van onszelf, onze allergieën, machtstrijd, weggestopte irritaties. Kun je bewust omgaan met macht, kracht, wil en energie? Hoe is het met je daadkracht, draagkracht en incasseringsvermogen? We leren dit te spiegelen bij elkaar.

In de middag maken we verbinding met het fysieke. Als emoties niet goed verwerkt worden, sla je ze op in je lichaam. Je kunt het ervaren in een sessie lichaamswerk. Dit brengt is ook bij het thema burn-out: preventie en herstel. Burnout is een uitputting van lichaam en geest. We gaan 's avonds op dit thema door en eindigen weer in Lunia om na te praten onder het genot van een drankje.

dag 4 -  Gezag
Op de vierde dag van de leergang komt het thema gezag in al zijn facetten aan de orde. Ben je geworteld in jezelf, weerbaar, betrouwbaar, ongevoelig voor intimidatie? Heb je een visie, kun je die overbrengen? Dit diepgaande thema werken we uit in een combinatie van opdrachten en kringgesprekken.

Tot slot vindt een evaluatie plaats waarbij elke deelnemer zijn oogst en opbrengst van de leergang kan weergeven.


Verdiepingsdag
Na een half jaar houden we een verdiepingsdag, waarbij iedere deelnemer verslag doet van lotgevallen en ervaringen. Hier kunnen emoties, gevoelens en overtuigingen opgefrist worden. Actuele problemen worden besproken en uitgewerkt. Je gaat met concrete handvatten voor jouw situatie huiswaarts. Je hebt tools voor je leiderschap, met lef en liefde, effectief en persoonlijk.

Brochure
Download hier de brochure van de Training Leiding geven.

 

Leiderschap of gezag is niet alleen verbonden aan een functie, maar zit in mijzelf. Ik zet het in voor mijn doel, mijn gezin, mijn werk
Chantal Weijman, praktijkassistente en leefstijladviseur, huisartspraktijk Rotterdam
Over Training Leiding geven in 2018

Testimonial

Effectieve leiding geven komt van binnen
Frank van Beuningen, bedrijfsleider Kringloopwinkel
Over Training Leiding geven in 2018